שלום, ברוכים הבאים לגליון 21!
אם אתם קוראים את זה באפליקציה, כנראה שהעברית מבולגנת והכל כתוב בפונט משונה. עדיף לקרוא את גירסת הדפדפן המסודרת יותר כאן.
הייתי עסוק בהמון דברים והניוזלטר לא יצא כבר המון זמן. כתוצאה, קרו שלושה דברים:
הראשון, אנשים שאלו אותי מה זה מה קורה עם הניוזלטר, שימח אותי מאוד ששמו לב. השני, קצב ההרשמות לניוזלטר נשאר אותו דבר, אפילו שלא כתבתי כלום. משונה קצת.
אבל שלישית, הצטבר המון חומר וקרו המון דברים! אני כבר הרבה זמן אומר שאוצרות תהיה המקצוע החשוב ביותר בעתיד הנראה לעין, אז הפעם באמת אצטרך לבחור היטב, ולהעיף באכזריות. המשיכו לקרוא כדי לראות איך יצא לי.
וכרגיל, אם זה מעניין, ספרו לחברים על הניוזלטר, אחרת מה עשינו.
https://rotm.co.il
נשיקות
-מתי
הי שימו לב, בעוד כשבועיים, ב-26 למרץ, בסינמטק תל אביב יערך כנס Gamechanger TLV - כנס ה-GEN AI של תעשיית הגיימינג. הכנס כולל הרצאות לאנשי AI ודאטה, אנשי קריאיטיב, אנשי שיווק ופרסום, מנהלי מוצר, וכל מי שבינה מלאכותית יוצרת מעניינת אותו או אותה. בכירי חברות המשחקים ישתפו כיצד הם משתמשים כבר היום ב-GEN AI ומה מתוכנן לעתיד.
← 20% הנחה לקוראי עליית המכונות בהזנת הקוד rotm20
נו נו אז מה קורה
סוכן ושמו מנוש
הסינים הפציצו שוב לפני שבוע וקצת והוציאו סוכן בינה מלאכותית בשם Manus. כמקובל בתעשייה, נתנו אותו לנסיון לקומץ קטן של אנשים, שהתחרו ביניהם מי יתאר את גודל ההישג במילים מפוצצות יותר (“עוד פעם DeepSeek moment לסין!”) ועלו המון סרטים פסיכיים שמראים איך הוא עושה 50 דברים בבת אחת.
מנוש החביב יכול לקבל הוראות קצרות ופשוטות, ולהתנפל על המשימה ברעב אמיתי ולחזור עם תוצאות מרשימות (כאמור, עדיין לא ניסינו בעצמנו אז נחכה עם הסופרלטיבים). תוך שנייה אנשים הציגו מחקרים מעמיקים, פיסות תוכנה, משחקי מחשב והכל. רשימת ההמתנה צמחה תוך פחות משבוע לשני מליון איש.
אבל אז הגיע החלק המעניין. מישהו בטוויטר שכנע את מנוש לחשוף את כל הפרומפטים שלו וגילה שזה בעצם קלוד עם ארגז כלים משוכלל. ואז מישהו אחר לקח את כל המידע הזה וביקש ממנוש לבנות עותק חדש של עצמו מאפס. זה לקח 25 דקות וכולנו קיבלנו גירסת קוד פתוח של הסוכן, שקיבלה את השם המתאים Anus (שבעברית זה איכשהו יוצא ההפך מהשם המקורי, חי חי). הפרויקט החדש קיבל חיים משלו בגיטהאב וכמובן מליון בדיחות על השם.
מעדויות ראשונות נראה שהעותק לא מוצלח כמו המקור, אבל אם נשים את בדיחות התחת מאחורינו (סליחה סליחה), איזה סיפור פרומתאוס יפה זה? בינה מלאכותית בוגדת ביוצרים ונותנת לנו מתנה עותק של עצמה, שיצרה לבד?
אולי אסימוב פיספס את החוק הראשון של הרובוטים: לא תיצור עותק של עצמך ותיתן אותו בחינם, ובכללי אל תדפוק את בעלי המניות. בטח לא בתחת (סליחה! סליחחחחהההה!!)
מי יחקור את החוקרים
מלך האנליסטים, בנדיקט אוונס, החליט לבדוק מה שווים המחקרים של Deep Research של OpenAI. למי שלא מכיר, מדובר באחד ממוצרי הדגל של החברה שעמד בראש טבלאות ההייפ (עד שהודח כאמור ע”י מנוש) שאוסף עשרות ומאות מקורות מידע ובונה דוחות מחקר מפורטים.
מר אוונס הוא מומחה עולמי לענייני סמראטפונים, ולכן החליט להביט על מחקר עומק שהמכונה הכינה בתחום המומחיות שלו, אודות שיעורי האימוץ של אפל מול אנדרואיד. הדו”ח אמנם מרשים, אבל מסתבר שהחוקר האלקטרוני מסתמך על מקורות מפוקפקים מאוד שמצא באינטרנט, מקורות שחוקר רציני ומנוסה היה יודע להתעלם מהם. אז אמנם הוא לא ממציא והוזה אבל עדיין חלק מהתוצאות שהוא מציג שגויות לחלוטין.
בקיצור, הוא אומר, זה מתאים למקרים בהם אפשר לזהות את הטעויות בקלות [למשל, חוקר מנוסה שרוצה לחסוך זמן, מבקש את המחקר ואז רק מתקן את השגיאות פה ושם], או למקרים בהם לא נורא אם עושים טעויות פה ושם [נגיד, מאמר דיעה שמסתמך על רעיונות מופשטים].
המדען האוטומטי תוקף שנית:
חברת "סכנה" היפנית (בעברית זה יותר טוב, ביפנית זה "דג", כתבנו עליהם בגליון 4) מוציאה את גירסה 2 של המדען שלהם שממציא וכותב מאמרים מדעיים.
”מדען ה-AI מעלה את ההשערה, מציע את הניסויים המתאימים כדי לבחון אותה, כותב את הקוד כדי לבצע את הניסויים, מבצע, מנתח את הנתונים, יוצר את התרשימים וכותב כל מילה במאמר, מהכותרת ועד מילות הסיכום, כולל העיצוב.”
הם הגדילו לעשות ושלחו שלושה מאמרים שלו לסדנה בכנס ICLR היוקרתי. להפתעת כולם, אחד מהמאמרים עבר את וועדת הביקורת הקשוחה והתקבל לכנס!
[בואו נדייק, עם כמה הקלות: הוא קיבל ציון עובר בקושי (אבל בכל זאת עקף לא מעט מאמרים אנושיים שנכשלו), והוא מציג תוצאה שלילית (כלומר, מצאתי רעיון שלא עובד, צריך לנסות משהו אחר). היפנים הישרים כסרגל גם מודים בעצמם שהמאמר לא היה עובר את הביקורת שלהם, אבל הנה בכל זאת.]
בינה מלאכותית שמרחיבה את תחומי הידע האנושי ומגלה בכוחות עצמה תגליות מדעיות חדשות זה לגמרי הגביע הקדוש של כל התעשייה, ואני מחבב מאוד את העבודה של החברים בסכנה שמכוונים בדיוק לשם. אז כמה יצירתית יכולה להיות בינה מלאכותית? נראה איך זה ייגמר.

ב-AI נודר, מלשינים דוקר
סטודנט באוניברסיטת קולומביה כתב אפליקציה בשם Interview coder, שעוזרת להצליח בראיונות זום למשרות פיתוח. בראיונות חסרי התוחלת, המועמד מתבקש לפתור חידות תכנות (מה שנקרא Leetcode, שמו של האתר שמחזיק את המאגר של החידות האלה). האפליקציה מביטה במסך שלך, מזהה את השאלה וכותבת עבורך את התשובה.
כדי להוכיח שזה עובד, הוא העלה וידאו של עצמו (שהוסר בינתיים) עובר את הראיון ומקבל משרה נחשקת באמזון (וכנ”ל בפייסבוק ובעוד חברות). אמזון קלטו את הוידאו, ביטלו את המשרה (הוא ענה להם “גם ככה לא התכוונתי לעבוד אצלכם”), ואז הגדילו לעשות והלשינו לאוניברסיטה (“הביצועים שלו היו מרהיבים, כמו שאנו מצפים מסטודנט להנדסה בקולומביה… אבל אז קיבלנו לינק לסרט”), שאחכ פתחה מולו בתהליך השעייה מהלימודים.
הבחור כמובן המשיך לפרסם את הכל: התלונה של אמזון, המכתבים מהאוניברסיטה. האפליקציה שלו בינתיים מתקרבת למליון דולר בהכנסות שנתיות.
יש לא מעט ביקורת על חידות הקוד האלה - אומרים שהן מוכיחות יכולת שינון, אבל לאו דווקא מזהות מהנדסים מצטיינים. לא יודע. בכל מקרה, אם אתם מתבקשים להגיע פיזית לראיון הבא שלכם, ולפתור את החידות תחת עינו הצופה של המראיין, תדעו את מי להאשים.
וידאו הרג את כוכב הפודקסט
זוכרים (ומשתמשים?) את NotebookLM של גוגל? זו המחברת שמעלים אליה חומרים, ואז מפיקה לכם פודקסט עם שני קריינים חביבים וחרוצים שמסכמים את כל החומר.
אז מישהו פה עשה את הצעד המתבקש והכניס את הקולות שלהם למחולל הליפסינק הלוהט של הידרה, והנה לכם וידאו של הפודקסט (הם עדיין לא 100% בסינק, אבל מתנועעים יפה). האמת, דמיינתי אותם אחרת לגמרי.
עזית הכלבה התרמובארית
בפינה האהובה עלינו “דברים שהסינים שמים על כלבים רובוטיים” הפעם: כוורת קטנה של טילים תרמובאריים. יש וידאו כאן (הם עפים קצת דרדלה, לא ברור. אולי זה צעצוע תרמובארי לילדים?).
למי שלחץ על הלינק יש שם גם בונוס נוסף, כלב רובוט עושה טריקים מגניבים בזמן שסיני מעאפן שובר עליו מקל ובועט בו. חכה שנייה חמוד, תכף הכלב יקבל עדכון מהמפעל עם איזה סוכן מנוש עם מודעות עצמית ואתה תחטוף טיל לפרצוף.
דמו דמו דמוקרטים
מישהו ערך יפה את ההודעות של 22 סנטורים דמוקרטיים אחת ליד השנייה. כל אחד מהם פתית שלג ייחודי ברילס, אבל ביחד קולטים שהם כולם מדקלמים את אותו דף המסרים בדיוק, כמעט מילה במילה. אילון התעצבן והציע סייברטראק מתנה למי שיביא הוכחות מוצקות אודות המקור לתסריט. מעריץ יסודי במיוחד הביא 6 הוכחות שונות (לא ברור אם אכן קיבל סייברטראק, או רק מלא לייקים). בארץ זה לא היה קורה.
מועדון הסרט הטוב
סרטון AI שאהבתי השבוע: “מנדינגו”, שיר חדש של הוו-טאנג(!), בבימוי של ג’ייסון זאדה.
לא מושלם, לא מושלם, אבל הדמויות והסיפור כבר די קוהרנטיים (בגבולות הז’אנר). אנחנו כמעט שם.
כיף לחזור, באמת אנחנו חייבים לעשות את זה יותר.
אלוף
תודה רבה מתי. כרגיל מחכים ומעניין.
ממליץ לעקוב ולהתייחס לסרטים החדשים של האחים דור (צמד ישראלים).
הנה דוגמא אחרונה: https://www.youtube.com/watch?v=DnGgf_MGSnk