שלום, ברוכים הבאים לגליון 14!
אם אתם קוראים את זה באפליקציה, כנראה שהעברית מבולגנת והכל כתוב בפונט משונה. עדיף לקרוא את גירסת הדפדפן המסודרת יותר כאן.
אני קולט שלא בכוונה חצי מהניוזלטר זה דברים מסין.
בכל מקרה, ספרו לחברים. אנחנו כל הזמן רוצים לגדול:
https://rotm.co.il
נשיקות
-מתי
זרקת רעיון, תן לחשוב
בואו נדבר על הפרסומת הזו של אפל. היא מספרת את הסיפור של עידן ה-AI המוקדם, בו אנו נמצאים כעת.
בכל המקומות שבהם אני מגיע להרצות או לייעץ אפשר למצוא את המאמצים המוקדמים של מנועי השפה. הם אלה שמשתמשים ב-ChatGPT או קלוד (ועכשיו גם אפל) בהצלחה ולפני שכל השאר שמעו על הסוד הגדול. הם מתחלקים באופן גס ביותר לשני חלקים:
הראשון, אני חושב שהנפוץ יותר, מספיק לעשות יותר מאי פעם, ולוקח על עצמו משימות מורכבות יותר ורבות יותר. הוא לרוב (אבל לא תמיד) נהנה לחלוק את השיטות החדשות שלו עם מי שמתעניין ונראה שכבר לא יוכל לחזור יותר לדרכים הקודמות.
השני, אותו אנחנו רואים בסרט, משתמש ביכולת לעשות את העבודה הרגילה בהרבה פחות זמן, ונהנה להתבטל בזמן שהתפנה (במקרים אחרים, אפילו לוקח משרה נוספת!). הוא לרוב ישמור את היכולת בסוד, אולי רק לימים שהוא עובד מהבית.
אבל כל זה זמני כמובן. הבוס בסרט כנראה גר מתחת לאבן, וההצלחה של הבחור נובעת מזה שהקולגות עדיין לא עדכנו את האייפון, ואיכשהו לא שמעו על chatGPT. אני חושב שרובנו (בודאי קוראי עליית המכונות, כן?) כבר יודעים לזהות ממרחק את החבר שבקושי דיבר שתי מילים אנגלית ועכשיו פתאום וואלה! כותב לי מיילים של איזה אוקספורד כדי לבקש מהסניף האמריקאי לאחר את הזום בשעה. וכשכולם יודעים את הסוד ויכולים לכתוב מיילים כאלה בחצי שנייה, נגמר הלהתבטל.
פעם הרף הנמוך היה 0, דף ריק. עכשיו הרף הנמוך ביותר, המינימום הוא ה“די בסדר, אוקיי, סביר בהחלט”. אין שום סיבה לא למלא את הדף במשהו כלשהו. אין שום תירוץ לפחות מסביר. ואחרי שהעובד הראשון, השני והשלישי מסיימים את אותה עבודה בעשירית הזמן, זה הרף החדש.
תכף באייפונים של כולם.
— בלי קשר, המשרד פרסום של אפל או מי שמתעסק שם, מה נהיה? לאחרונה הפרסומות שלהם כאילו “איזה מדהים זה אייפון” אבל מתחת לפני השטח, בוץ מטונף. תראו את זאת. מה קרה אמא, לא יכולת להכין משהו יפה גם? בסוף הסרט היא יוצאת מהפריים ונראה שהיא לא תחזור הביתה יותר (נראה אותך מסתדרת שם בחוץ בלי האייפון).
עוד בחדשות
קמאלה או שנשרוף את המועדון
מערכת הוושינגטון פוסט עמדה לפרסם את התמיכה שלה במועמדת קמאלה האריס. הבעלים של העיתון, הלוא הוא המליארדר ג’ף בזוס, החליט להתערב, וחסם את התמיכה (אי-אירוע המכונה “non-endorsement”). טראמפ המבסוט קפץ על המציאה ואמר שכשהעיתונים השמאלנים לא תומכים בכלום, הם בעצם אומרים שהדמוקרטים טפשים וטרמפ הוא האלוף מספר אחד. ג’ף בזוס, קוביית קרח שכמותו, נבהל ופרסם מאמר שלם על המהלך שכולו נועד להחזיר את האמון של הקוראים בעיתונות מאוזנת. בתגובה לאי-אירוע, 250,000 שמאלנים כועסים ביטלו את המנוי (זה 10% מהמנויים בכמה ימים! אאוץ’. גם ככה העיתון הוא לא בדיוק פרת מזומנים).
בזוס ניסה (כביכול) להחזיר את אמון הקוראים, ובאמת איבד מיד את אמונו של כל קורא עשירי. וכמו שאנחנו יודעים, טראמפ גם ניצח בסוף (נו, מה חשבתם. הרי זה היה החישוב האמיתי של בזוס, שכידוע מתפרנס מצוין מלהבין ראשון לאן הרוח נושבת).
המנוי על הפוסט הוא מעין חברות במועדון כדי להחזיק את המועדון בחיים, ולא בהכרח כדי לקרוא מה כתוב. מכירים עוד עיתונים כאלה? מה יהא על העיתונות הכתובה?
קוד פתוח זה טוב או רע?
בעקרון אנחנו הכי בעד קוד פתוח, וכולם מאוד שמחו כשמטא וצוקנבר הודיעו שהמודל החדש והעוצמתי שלהם יוצא בקוד פתוח - כלומר, כל אחד יכול להוריד אליו הביתה ולהשתמש (למען הדיוק, כדי להריץ את הגירסה הגדולה, Llama 3.1 405B, בכיף והנאה, צריך מחשב עצבני של כמה מאות אלפי דולרים. לא משהו שיש במבצע ב-KSP כרגע). אבל ברגע שהרמתם את הסוויץ, יש לכם מודל קצה שעושה כבקשתכם, ולא מתקשר הביתה לעולם - אף אחד לא ידע מה אתם עושים שם.
הסינים מסרו: אוי! תודה רבה. ברויטרס מדווחים על עדות ראשונה שהסינים משתמשים במודל של מטא למטרות צבאיות. כרגע מדובר במודל הקטן ביותר שאומן לעזור לאנליסטים בניתוח מודיעין, אבל כמובן שזה רק קצה הקרחון הגלוי. ולשמחתם, הוא מדבר אנגלית מצויינת ישר מהקופסה שזה מתאים בול למה שהם צריכים.
מטא בתגובה: “כל שימוש בדגמים שלנו על ידי צבא השחרור העממי אינו מורשה ומנוגד למדיניות השימוש המקובל שלנו”. הסינים מסרו (כך בדמיוני): בסדר, גם להעלות ספאם לפייסבוק זה בניגוד למדיניות השימוש המקובל, ולא ראינו שהכנסתם מישהו לכלא על זה. חרב פיפיות.
לחרם יש שני צדדים
עוד סינים אחד. חברת Skydio האמריקאית מייצרת רחפנים חכמים במיוחד, שיודעים לטוס לבד ולא להתקע בדברים, אפילו בתוך יער סבוך. החברה, שהתחילה בתור צעצוע שמצלם אותך רוכב על אופניים (אפילו ביער הסבוך!), נטשה את הספורטאים ועברה לשימושים מסחריים וצבאיים.
האוקראינים הזמינו כמה לבדיקה וגילו שהרחפנים האמיצים עמידים לחלוטין לשיבושים שהרוסים מנסים לעשות להם, וביקשו שישלחו להם עוד כמה אלפים. זה מילא. אבל כשאיזה תחנת כיבוי אש בטיוואן ביקשה אחד, זה כבר עלה לסינים ישר לראש.
בתמורה, הם עשו ביקור קצר במפעל הסוללות שמספק את הכח לרחפנים האמריקאיים, והציעו לו בנימוס להפסיק לשלוח סוללות אל מעבר לים. ב-Skydio נותרו ללא סוללות והם מפרפרים עכשיו כדי למצוא מאיפה להביא. העניין מספיק חשוב עד שהם הוזמנו לפגישה בבית הלבן - מסתבר שהם לא החברה היחידה שדי תלויה בשליטה הסינית בחלקים של שרשרת האספקה, שליטה שהם מנצלים ולא בפעם הראשונה. זה הופך לעניין איסטרטגי.
לזכות הסינים ייאמר שהקונגרס האמריקאי מדבר כבר זמן-מה על האפשרות לחסום את היבוא של הרחפנים של DJI הפופולרית (והסינית), מחשש שהם אוהבים לצלצל חזרה הביתה ולספר מה ראו ומה שמעו.
דברים לספר בארוחת צהרים בעבודה
שבו בנחת, היום יש לנו הכל רובוטים
היינו כחולמים
מאז הקמת “עליית המכונות” לפני שנים רבות מספור, חולמים אנחנו על הרובוט שייקח מאיתנו את הכביסה, ונראה שאנחנו עושים סוף-סוף צעדים משמעותיים בכיוון.
חברת Physical Intelligence היא חבורה קטנה של מהנדסים ומדענים שמנסים לבנות מודל כללי לרובוט חכם בשם π0. המודל אומן לעבוד עם 8 סוגי רובוטים שונים, ולבצע משימות ארוכות טווח.
בסרט, רובוט עם שתי זרועות פשוטות יחסית מדגים את ההתקדמות, ובואו, הוא לגמרי מוציא כביסה מהמכונה, מביא לשולחן ואז מקפל. כולי מבסוט, הראיתי את הסרט בגאווה לאמא שלי. היא ביקשה למסור שאפילו אני מקפל יותר טוב. אהה! אבל זה בדיוק העניין, שיקפל איך שהוא רוצה, העיקר שזה לא אני שמקפל. מבחינתי האדון יכול לבוא לפה ולהתחיל מחר בבוקר (הערה לחברים: נראה שהוא לא עובר בדלת, סגרו לי את הפינה הזאת ונתחיל לרוץ).
עוד בסרט הוא מפנה שולחן, מעביר ביצים לקרטון וכדומה. אני בטוח שאמא שלו גאה בו מאוד.
טרומפלדוג
יוניטרי הסינית מתקדמת בצעדי ענק. יותר מוקדם השבוע הראינו (בפוסט בפייסבוק) את בוסטון דיינמיקס מדגימה את אטלס האלגנטי עובד במפעל. התלוננתי שם שהוא עדיין הולך עם ברכיים כפופות (שזו הליכה יותר נוחה מבחינת מערכת השליטה של הרובוט ומרכז הכובד שלו, אבל פחות יעילה כי מפרק הברך עובד שעות נוספות). כידוע, הסינים קוראים הכל, והנה פה הם משוויצים ברובוט שלהם שהולך בברכיים ישרות כמו בנאדם.
בהמשך הסרט, הכלבלב שלהם מבצע תעלולים מפתיעים, וכמובן בסוף מגיע הסיני הקבוע ששובר עליו מקל. עלה בדעתי היום שלא מדובר בהתאכזרות, אלא בגאווה. כמו שמראים נזירי שאו-לין וכל מיני ברוס לי חוטפים בלוקים לראש ובמבוק לבטן בלי למצמץ, ככה גם הכלב. רק שאותו לא שאלו קודם. לא יודע.
לגבי התעלולים, לא ברור לי איך זה יהיה שימושי. הייתי רוצה לראות הדגמות שלו רץ לתוך עין הסכנה, מציל ילדים סינים שנפלו לבארות ונלכדו בבתים בוערים, עוזר לסבתא לחצות את הכביש. מה עוזר לי שהוא קופץ על רגל אחת? נראה שלמהנדסים שם יש יותר מידי זמן פנוי, לידיעת חברי המפלגה.
הסייבטלון
בטורניר הסייבטלון שמארגנת אוניב’ ציריך (שם נמצאת אחת ממחלקות הרובוטיקה המובילות בעולם) מתמודדים אנשים בעלי מוגבליות, ביחד עם קבוצות מדענים ומהנדסים שבונים עבורם טכנולוגיות שמרחיבות את יכולותיהם. יש די הרבה קטגוריות: עיוורים שצריכים לחצות מסלול מכשולים, אנשים שנעזרים בשתל מוחי, בעלי פרוטזה רובוטית שנדרשים למלא משימה של משימות ביתיות, משתמשי שלד חיצוני, וגם כאן בוידאו: הבחור שולט ברובו-כלב הזה ומבצע בעזרתו מבחר משימות (יש עוד אינסוף וידאו בערוץ שלהם).
התחרויות כרגע איטיות וסבלניות, אבל קחו הימור, תוך כמה זמן התוספות האלה יתנו כוחות על-אנושיים לבעליהן?
נתראה בשבוע הבא!
הי מתי
אשמח אם יהיה כפתור שיאפשר להקריא את הניוזלטר.
אתה מלך
העברית עובדת באפליקציה!