שלום, ברוכים הבאים לגליון 9!
כמו תמיד, אל תשכחו לספר לחברים. אנחנו רוצים לגדול: https://rotm.co.il
נשיקות
-מתי
זרקת רעיון, תן לחשוב
משבר גיל ה-40 של מארק (תבדקו אותי, הוא בן 40 השנה).
שיחה ארוכה של “מה למדתי מכל השנים” עם מארק צוקנבר מתרוממת לאט: הוא מספר על הימים של תחילת הדרך ומחלק עצות ותובנות אודות בניית חברה שהיא בבסיסה כמובן חברת טכנולוגיה (לא כמו החברות האחרות האלה, שיש בהן רק טכנולוג אחד או שניים בהנהלה וכו). אי אפשר לקחת ממנו את הקרדיט על שרשרת החלטות מעולות שהוא עשה שוב ושוב והביאה אותו למקומו הנוכחי המכובד.
הוא לא מזכיר, אבל בואו ניזכר בכל זאת, ש-97% מהכסף שמשלם על כל החלומות הטכנולוגיים מגיע ממכירת פרסומות, וזה בזכות מכונת הפרסום האדירה ששריל סנדברג (שאינה טכנולוגית) בנתה עבור פייסבוק. וגם נו, שהרבה מהמוצרים לא נבנו בחברה אלא נקנו מבושלים מהמדף בזכות הכמויות האדירות של הכסף שהמכונה הזו מדפיסה עד היום: אינסטגרם, וואטסאפ, אוקולוס. וגם העניין ההוא של רעיונות אחרים שהגיעו מהעתקה נחושה (הסטוריז מסנאפ, ה-Content graph מטיקטוק, ו-Threads שאני לא יודע מה קורה שם), וההימור על המטאוורס, שהפסיד כבר 50 מליארד, אבל נראה.
לא יודע אם אתם זוכרים, אבל הפעם היחידה בעשור האחרון שצוקנבר פרסם משהו בטוויטר היתה כשהוא פתח את תואם-הטוויטר Threads. מכל הדברים בעולם הוא בחר בתמונה הזו, מתוך סצנה שבה הנבל צ’רלס קמאו מתחפש לספיידרמן כדי לגנוב (כמה סימלי) חפצי אומנות מאיזה מחסן. בסדרה הוא לבסוף נלכד ע”י ספיידרמן האמיתי.
ידה ידה ידה, אבל אז הבום מגיע לקראת סוף השיחה (סביבות 56:30 למי שצופה) והוא פורץ במונולוג משברי, כשהוא מנסה לאזן בין מה שהוא רוצה בלב באמת למה שצריך להגיד לבעלי המניות, עד כדי כך שהמראיינים פעורי העיניים תוהים אחר כך אם הם חזו לראשונה במארק האמיתי. וכך הוא מספר:
משהו שאחד החבר'ה של אוקולוס אמר לי, שיש הבדל בין לבנות דברים טובים [Good] ולבנות דברים מדהימים [Awsome].
כאילו, טוב זה טוב, כן? זה מועיל, זה שימושי, זה דברים שאנשים משתמשים בהם על בסיס יומיומי כי זה מוסיף משהו לחיים שלהם. אבל מדהים זה שונה. מדהים זה מרים, ומעורר השראה, ומביא אותך להיות.. פשוט אופטימי יותר לגבי העתיד. וזה דבר שמרומם אותנו, האנושות.
ואני חושב שהרבה ממה שעשינו עם המדיה החברתית עד עכשיו הוא טוב מאוד. בנינו את כל המוצרים האלה שיותר משלושה מיליארד אנשים משתמשים בהם כל יום. והם משתמשים בזה כי זה שימושי בחייהם בכל מיני דרכים, וזה עוזר לאנשים להישאר מחוברים ולבנות עסקים וליצור קהילות. אבל אין הרבה אנשים כל יום שקמים מהמיטה והם כזה “פאק ייההה מדיה חברתית!” [כולם צוחקים].
אז אני קצת חושב על הדבר הבא בשבילי, השלב הבא של החברה ב-15 השנים הבאות. אני רוצה שנבנה עוד דברים מדהימים בנוסף לדברים טובים - ואני חושב ששניהם חשובים אהממ - אבל בשבילי זה כמו סוג של השלב הבא של מה שאני רוצה שהחברה שלנו תייצג ותהיה. אז הרבה מהדברים של ה-Reality labs שאנחנו עושים ייכנסו לתוך הדלי הזה, והרבה מהבינה המלאכותית, והרבה דברים באפליקציות [ממש.. חחח] גם אהמממ אפליקציות חדשות וזה.
אבל, לא יודע.. אני חושב שיש פה משהו שהוא ממש אחלה וזה אולי גם בדיוק כמו איפה שאני עכשיו בחיים שלי. אני אולי חושב שאני צעיר אבל אני קצת יותר מבוגר [בן 40, אמרנו..] ובשלב הזה, זה לא רק עניין של מטא אלא גם משהו בחיים האישיים שלי. הרבה ממה שאני אוהב באופן אישי הוא לעשות דברים מעוררי השראה עם אנשים מעוררי השראה.
ובעצם הוא אומר לנו פה, נמאס לי כבר לראות את האנשים המעצבנים מהמשרד חופרים לי שהכפתור של הלייק התקלקל באינדונזיה, וואלה אני תכף דוקר פה מישהו. תביאו לי לעשות משהו מגניב כבר. משהו אחר. ואכן, בנקודה הזו אנחנו מאבדים אותו כשהוא מתחיל לספר למראיינים על פסלים של אשתו שהוא הזמין, חולצה שהוא עיצב (וזה האיש ששנים לבש רק חולצה אפורה מאותו הסוג בדיוק כל יום, כן?) ופרים שהוא מגדל בהוואי כדי להכין סטייקים הכי הטובים.
אז מה אני אומר? החור הגדול הזה בלב, חברים, שאפילו חברה בגודל של מטא לא יכולה למלא בסוף? זה מה שמטיס את המין האנושי קדימה.
מחכים לראות מה תבנה לנו מארק, תהיה הכי Awsome.
עוד בחדשות
מפעל טקסטיל
מיקרוסופט הודיעה על הסכם עם הבעלים של הכור הגרעיני באי שלושת המייל בפנסילבניה. לאחר שהכור יופעל מחדש, מיקרוסופט תקנה את כל החשמל שהוא יוציא במשך 20 שנה (כדי שאתם תוכלו להמשיך לקשקש עם הצ’אט שלכם). אם חושבים על זה קצת, מדובר פה במודל כלכלי חדש לתחנות כח, שלא צריכות להתעסק בהולכה ובמייל האחרון וכל הבלאגן, אלא רק להפעיל צרכן זללן יחיד: חוות השרתים שתוקם בסמוך.
אגב, אם השם הזה נשמע לכם מוכר, זה כי בכור הספציפי הזה התרחשה ב-1979 התאונה הגרעינית הקשה ביותר בתולדות ארה”ב וחלקו נסגר לצמיתות. למרות שמדובר במשהו קל בהרבה מהסיפור בצ’רנוביל, התאונה העניקה רוח גבית למגמה העולמית לכעוס על כורים גרעיניים ולסגור אותם.
שאר הכור המשיך לפעול עד 2019, ואז נסגר סתם מסיבות כלכליות (גז היה זול יותר). איך שגלגל וגו’
בשולי הדברים, גם סם אלטמן וגם ביל גייטס, שניהם חברים קרובים של מיקרוסופט, הבינו את העסק הזה מזמן, ושניהם מושקעים היטב בחברות של אנרגיה. אלטמן ב-Oklo, חברה של היתוך גרעיני, וגייטס ב-Terrapower, שבונה כור גרעיני עם מבנה חדשני.
במקום לקנות גנרטורים מעלי אקספרס, למה שלא תיקחו איזה כור קטן לסלון?
ראנוווי הולך להוליווד
אולפני Lionsgate (שהביאו לנו, בין השאר את ג’ון וויק ואת משחקי הרעב) חתמו על עיסקה עם Runway, מחולל הוידאו האהוב על כולם. כל הסרטים של האולפן יועמדו לרשות המנוע של ראנווי שילעס ויבלע אותם ויוציא וידאו חדש ומשובח.
האולפנים מוסרים שישתמשו במנוע כדי ליצור סטודיבורדים, ואח”כ כדי להכין רקעים מושקעים ואפקטים בזיל הזול ואחר כך כמובן להעיף סוף סוף את כל הצוות האנושי.בדומה ל-Reddit שמכרו בלעדית את כל התוכן לגוגל, ל-Stack Overflow שמכרו למיקרוסופט, News Corp ו-OpenAI ועוד ועוד. חברות התוכן עוברות ממצב כעס ותביעות למצב השלמה ומכירות. אבן הדומינו הראשונה נפלה כבר מזמן.
תראי אמא, כתבתי חיבור
סם אלטמן פרסם חיבור קצר אודות העתיד, “עידן האינטלגנציה”. אסכם לכם אותו:
תקשיבו, החרא הזה עובד על אמת. תנו לזה עוד “כמה אלפי ימים” ולכולם יהיה צוות AI שעובד בשבילם, מורה שילמד את הילדים הכל, העניין של האקלים? מסודר. נטוס לחלל ולכולם יהיו ג’ובים מגניבים. חייבים לבנות מהר עוד הרבה מהכל כדי שיהיה מספיק לכולם ולא רק לעשירים.
והכל יהיה טוב טוב טוב קסם קשת בענן.
דברים לספר בארוחת צהרים בעבודה
בינתיים במוסקבה
לא יודע אם זה אמיתי או לא. אבל תכלס, זה לא בשמיים, אנחנו ממש שם כבר. מוכרת הכרטיסים הזו, במטרו של מוסקבה לפי המדווח, היא אווטאר AI על מסך וידאו שמשוחחת עם הקונים, ועושה כאילו היא מוציאה כרטיסים ממכונה.
ארזתם לבד?
אריזה היא תחום נחקר מאוד במתמטיקה. איך אפשר לדחוס כמה שיותר צורות לתוך שטח (או נפח) קבוע מראש. אם אתם נגר, אתם רוצים לנצל את הפלטה של העץ כדי לייצר ממנה כמה שיותר חלקים בלי לבזבז עץ. אם אתם חברת הובלה, אתם רוצים לדחוס כמה שיותר קופסאות לתוך הקונטיינר שאתם עומדים לשלוח וכו’.
אחת מהבעיות המעניינות (לא את כולם זה מעניין, אני יודע) היא “מהו הריבוע הקטן ביותר שאליו אפשר לדחוס n ריבועים”. לחלק מהמספרים יש סידור הגיוני וסביר (למשל ל-48 ריבועים בצד שמאל פה בתמונה). אבל תראו את הסידור של 50 ריבועים. זה פשוט לא יכול להיות שזה הפתרון (זה עדיין לא הוכח, זה רק הפתרון הטוב ביותר שמצאנו עד היום). זה בניגוד לכל דבר אלגנטי ויפה ביקום. הבחור פה בטוויטר הגדיר את זה יפה: זהו “סמל אזהרה בינלאומי לקרע הרעיוני בין הפשטה יפהפייה למציאות המכוערת”.
אם הצלחתי משום מה לצרף אתכם למתעניינים בנישה הצרה הזו של בעיות אריזה, הנה עמוד שמרכז את כל הפתרונות שנמצאו עד היום, כמה מהם גרוטסקיים ומייאשים במיוחד. ופה פירוט על ההיסטוריה של המחקר בתחום.
בוקר טוב ניאום
התוכנית הפסיכית של MBS הסעודי להקים את עיר העתיד Neom כבר מתקדם יפה, ואיתו ז’אנר חדש בטיקטוק של יום רגיל בחיים של משפחות אירופאיות שעשו רילוקיישן כדי לעזור בהקמות. המשפיענית שפירסמה מלא סרטים נעלה את החשבון שלה השבוע (הרגיז מישהו שם?), אז נותרנו עם משפיעניות פחותות דרג.
למי שלא שמע, המגה-עיר הדמיונית ממוקמת בקצה הים האדום. יהיה שם ריזורט על אי, אתר סקי (שמתכנן לארח את אולמפידת החורף האסיתית עוד כמה שנים. באמצע המדבר) ועוד מליון דברים.
אבל במקום הראשון: עיר שלמה בשם The Line, שתהיה בצורת רחוב אחד צר וארוך (בתכנון המקורי, באורך 170 ק”מ, אבל כרגע יסתפקו בשניים וחצי קילומטר צנועים יותר, אחרי שהמשקיעים הבינלאומיים לא התחברו לחזון של הנסיך). מבחוץ הכל יהיה מראות כדי להסיט את החום. מבפנים אנרגיה ירוקה, בינה מלאכותית וארכיטקטורה חדשנית.
נשמע משוגע לגמרי, הזיה של מישהו שלא שתה מספיק מים בחום הסעודי. אבל בטיקטוק זה מתחיל לרקום עור, גידים, טרקטורים, בטון ומדשאות ירוקות. מדהים. הלוואי ניסע לשם יום אחד.
Enable 3rd party cookies or use another browser
בינה מלאכותית לנסות בבית
זה לא סתם פיקסל, זה אולטרא-פיקסל. הפרויקט שכאן משרשר מספר רכיבים (עלי להודות שלא קראתי את המאמר) כדי ליצור תמונות ענקיות של 16 מגה-פיקסל מפרומפט אחד.
זה מצטיין ממש בתמונות טבע, ופחות באנשים וחיות (שעדיין מופקים בפירוט עצום).
לנסות בחינם. לראות דוגמאות ואת המאמר.
עדכונים מחברי הקהילה
יש לכם פה הזדמנות לפנות בבת אחת ליותר מ-3,800 קוראים חכמים וקשובים. ספרו לנו על משהו שאתם עושים: פרויקט מעניין, משהו מעניין שכתבתם, כנס או הרצאה. דברים שקשורים איכשהו לנושא שלנו (ויסוננו בקפידה).
לצערי, השבוע לא שלחתם שום דבר שעבר את המסננת! המדור הזה עוד יהיה כוכב, חכו חכו.
בינתיים, התארחתי אצל ד”ר ג’רמי פוגל בפודקסט המומלץ של Think&Drink לשיחה מלבבת על מצב הבינה מלאכותית, התודעה, התוכניות של אלטמן ועוד הרבה דברים. הכל ישר לוריד הצואר. אפל, ספוטיפיי
← כדי לפרסם את שלכם, שלחו את הפרטים בטופס כאן.
ו…זהו להיום, נתראה בשבוע הבא!
בזכות הניוזלטר של מתי מריאנסקי, סיכמתי לכם את הריאיון הכי חשוב בשנת 2024, לפני שצונזר, עם מי שהפך את גוגל לענק בשווי 2 טריליון דולר, אריק שמידט, שמסביר בפשטות את החידושים הכי חשובים בבינה המלאכותית, והמהפכה שהיא תגרום ביחסי הכוחות בעולם בשנים הקרובות:
1, הGPT הולך לשנות את העולם כתוצאה משילוב של 4 הטכנולוגיות הבאות
א, חלון קונטקסט (יכולת לקלוט פרומפטים) של יותר ממיליון טוקנים (חלקי שפה), כמו 20 ספרים. הגידול בחלון ההקשר משדרג מאוד את יכולות הGPT, כי לוקח בערך 18 חודש לבנות ולאמן את הGPT, וכשהוא הופך לפעיל הוא כבר התיישן ולא התעדכן 18 חודשים. הפרומפטים הגדולים הם שמאפשרים לGPT להיות מעודכן כמעט בריל טיים.
ב, להתרחב מיכולת ליצור תוכן לפרומפט טקסטואלי בשפת תכנות פייתון, ליכולת להגיב בפעולה, בשפת תכנות Mojo (העושר של פייטון עם הביצועים של סי): פעולות כמו נהיגה או הזמנת טיול של חודש, שמאפשרות את השלב הבא, סוכנים.
ג, סוכנים שיכולים לבצע עבורנו פעולות מסובכות בעולם הפיזי. למשל לקראת טיול בחו״ל: הזמנת טיסה, מלון, רכב, המלצות לאטרקציות וכו.
ד, יש כבר בינה מלאכותית פוסט-גיפיטי, גם בחומרה (שיפור בנוירון המלאכותי הבודד ולא רק ברשת הנוירונים), וגם בתוכנת הטרנספורמר.
השילוב של ארבעת אלה יובילו לספירלה עולה או כדור שלג, של למידה עצמית ושיכלול עצמי. למשל כל אחד יוכל לבקש מ גיפיטי שיבנה לו גוגל או טיקטוק פרטי, ושיצרף עצמאית את החברים שלי מטיקטוק הקיים, אל הטיקטוק שהוא בנה לי. אנו מתקרבים להנחיות פעולה לGPT (פרומפטים) באורך של 1,000 הנחיות משורשרות לוגית.
2, ״הנוסחה הסודית” של אנווידייה היא CUDA שהיא ארכיטקטורת מחשוב מקבילי שפותחה על ידי חברת NVIDIA. החברה, אשר מפתחת מעבדים גרפיים, פיתחה את סביבת CUDA כדי לאפשר לקהילת מתכנתי ומדעני המחשב לפתח ולהריץ תוכניות מחשב בעזרת כרטיסי GPU. התכנות עצמו מתבצע בעזרת שימוש בשפת C for CUDA.
3, ההשפעות הצבאיות והפוליטיות של הAI : א, בחודשים הקרובים, חברות הענק הולכות להשקיע יותר מ300 מיליארד דולר (פי 3 מהתקציב של מדינת ישראל), ברכישה והפעלה של מעבדים גרפיים GPU של אנווידיה. מדובר במיקרוסופט, גוגל, אפל, אמזון, ופייסבוק. לכן מדינות צריכות לבנות ״אוטוסטרדות ציבוריות של GPT” כמו אוטוסטרדות ציבוריות לתחבורה, וכמו אוטוסטרדות המידע של האינטרנט לפני 30 שנה.
ב, המעבדים האלה צורכים כמות עצומה של אנרגיה, לכן ממשלת ארה״ב בודקת אפשרות לשיתוף פעולה עם קנדה, כדי לרתום את מפלי הניאגרה להפקת חשמל הידרו-אלקטרי מהמפלים,
ג, שני המתחרים העיקריים על הבכורה בבינה המלאכותית הם סין וארה״ב. ארה״ב עדיין מובילה בפער של 3-5 שנים על סין (למשל בבילעדיות על ארכיטקטורת CUDA ). לכן ממשלת ארה״ב אוסרת על יצוא מחשבי על בין 5 ל30 מגה-פלופ.
ד, שמידט עובד כבר 7 שנים עם מערכת הביטחון האמריקאית, על הבינה המלאכותית של רחפן ששווה 1,000 דולר ושמסוגל להשמיד טנק או ספינה של מיליון דול
כרגיל מתי, זהב טהור