שלום, ברוכים הבאים לגליון 6!
אנחנו כבר ב-3,000 קוראים! תודה רבה לכל מי שהפיץ את השמועה. האם בקרוב חללית האם תנטוש את כוכב פייסבוק? חבלי משיח.
אם אתם קוראים את זה דרך האפליקציה השטנית של Substack, אז כנראה שהעברית לא מיושרת כמו שצריך, והפונט לא קריא. אני ממליץ לקרוא דרך המייל. אם אתם מכירים שם מישהו עם לב עברי חם, זרקו להם איזה מילה על זה. לא יפה.
וכרגיל, ספרו בבקשה לחברים, סקייל זה החיים.
https://rotm.co.il
נשיקות,
-מתי
זרקת רעיון, תן לחשוב
אם אתם מאלה שחושבים שבינה מלאכותית זו בועה שתכף מתפוצצת, אז בואו תראו כמה זהב עוד יש בגבעות האלה. אינסוף. למרות שכתבתי על המחקר של של פרופ' ערן סגל והצוות בשבוע שעבר בחדשות, אני רוצה ברשותכם לחזור אליו שוב ולהבין משהו חשוב מאוד.
אנחנו אוהבים להסתנוור מ-ChatGPT: לשאול אותו שאלות מכשילות, להכריח אותו לכתוב לכם את ההגשה. אבל המנוע שמפעיל את המכונה הזאת יכול לעשות עוד הרבה דברים אחרים, ורק עכשיו אנחנו מתחילים להבין ולגלות אותם. זהב בגבעות.
כדי להבין את העסק הזה, בואו נרד קומה או שתיים למטה, מתחת למכסה המנוע:
בשלב הראשון בחינוך של GPT חדש (שלב שנקרא pre-training, זה ה-P ב-GPT). אנחנו אוספים עבורו כמויות עצומות של חומר קריאה, ואז משחקים איתו משחק: מחביאים לו מילים והוא צריך לנחש אותן.
הי GPT, איזו מילה החבאתי לך כאן? אתה יכול לנחש?
אני אוהב להתחיל את היום עם ארוחת _____
מה המילה החסרה? זה לא תמיד כ"כ פשוט לנחש, ולפעמים יש הרבה תשובות אפשריות, אבל הוא למדן חרוץ מאוד (עם תקציב חינוך שמן מאוד!). בהתחלה הוא לא מצליח בכלל, אבל לאט לאט הוא נהיה ממש טוב במשחק הזה. איכשהו, הוא לומד שהתחלת היום משמעותה שמדובר בארוחת הבוקר. מתוך המשימה, הלכאורה בנאלית, של ניחוש המילה הבאה נבנית הבנה עמוקה הרבה יותר של העולם (או מראית עין של הבנה כזאת. עוד מתווכחים על זה).
בעצם מתחולל כאן תהליך של זיהוי דפוסים. במובן הזה, הוא מאוד דומה לנו, בני האנוש. אנחנו עסוקים כל היום, כל היום! בזיהוי דפוסים.
קחו דוגמה מעולה: הפרויקט Exactitudes של שני צלמים עם שם הולנדי. הם כבר 10 שנים בונים את האוספים המשעשעים האלה. כל אחד בקבוצה הוא פתית שלג ייחודי ומתוק, אבל שים אותם ביחד, והדפוס נחשף: אוהדי כדורגל, הגברות עם הפרווה, הבוצ’ות עם הגלח.
אנחנו זקוקים לדפוסים האלה עוד מאז שגרנו במערות, כדי לנסות להבין אם הדבר הזה שמתקרב אלינו זה אבא שחזר מציד הממוטות עם בשר טעים, או שזה איש רע ממערה אחרת מתקרב עם נבוט?
והדפוסים האלה קיימים כל מקום: אם ראיתם תפוח ניתק מהעץ, אתם כבר יודעים שהוא יפול למטה ולא ימשיך לרחף כי “כח המשיכה”. וכשאתם קולטים את הדפוס, אתם יודעים לחזות את העתיד! זאת הסיבה שאם הילד שם את הכוס בקצה של השולחן, אתם מזיזים אותה בעדינות חזרה לאמצע.
זיהוי דפוסים זו הדרך שלנו לחזות את העתיד: מה יקרה פה עוד שנייה, מחר, ובעוד חמש שנים (פעם זה היה אפשרי: בנו של הנגר, נכדו של הנגר, גם יהיו נגרים. היום כבר לא). המוח שלנו הוא בבסיסו מכונת תחזיות חסרת מנוח. בעקיפין, עומס המידע והשבירה של הדפוסים המוכרים היא הסיבה לעלייה המטורפת בתאוריות קונפירציה. אבל זה עניין לפוסט אחר.
בחזרה למחקר: אז הצוות הנבון ממכון וויצמן בנה מערכת זיהוי דפוסים כזו. במקום ללמד אותה על טקסט מהאינטרנט, הם נתנו לה ללמוד את העליות והירידות ברמות הסוכר, כפי שנמדדו מנסיינים שענדו מד סוכר רציף לאורך תקופה. וכמו עם טקסט, המערכת לומדת לזהות דפוסים עדינים מאוד בתנודות הסוכר ולסווג אותם בהצלחה מפתיעה, וכתוצאה מכך לחזות את עתיד הסוכר שלכם (ואולי להוסיף לכם את הכמות הנכונה בדיוק של אינסולין בזמן הנכון).
תוסיפו לה את המידע על מה אכלתם בסמוך לתנודות, והיא יודעת לחזות את התגובה שלכם למזונות שונים (החלום הישן שטרם התגשם, ובו יתגלה שאנחנו מהאנשים המיוחדים שצ’יפס וגלידה עושים להם טוב). ואז אפילו רחוק יותר: עם עוד מידע, המערכת מצליחה לחזות תנועות בדפוסי השינה, במדדי הכבד, שומנים בדם, ומי יודע מה עוד, עד לאופק של 4 שנים קדימה וגם להמליץ על סוג ההתערבות האופטימלי כדי לשפר את מצבכם. החוקרים לא מגזימים כשהם טוענים בסוף שזה “עשוי לחולל מהפכה בגישה שלנו לרפואה מותאמת אישית ולגילוי מוקדם של מחלות”.
כמו שקפלר זיהה שהכוכבים נעים במסלולים אליפטיים, ואז ניוטון הסביר את כח הכבידה, ואיינשטיין הסביר את שזה עיקום בזמן-מרחב, הדפוסים עושים סדר ביקום הקאוטי שלנו. ועכשיו בנינו מכונות שיודעות לזהות דפוסים שלא ידענו ולא יכולנו להבחין בהם. והם נמצאים בכל מקום. חכו חכו.
המאמר המלא פה (כאמור, סופר טכני ולא קריא אבל יש קצת תמונות וגרפים).
עוד בחדשות
זה לא רובוט, זה אדון
חברת 1X עשתה הרבה רעש השבוע עם היומונואיד החדש שלה, ניאו, שקיבל את המחמאה הגדולה ביותר כשרוב המגיבים טענו שזה לא רובוט אלא שחקן בחליפה משונה.
אז זה כן רובוט. החברה הנורווגית פיתחה כבר מספר מודלים לפניו (הקודם היה על גלגלים) מאז 2014, והניאו זה השיא שלהם. הוא מיועד לעבוד בתוך הבית, ליד אנשים, ומתוכנן בצורה בטיחותית: במקום מנועים קשיחים במפרקים, הוא מונע בעזרת מערכת של גידים גמישים, ולכן יכול לנוע יותר בחן, ואף להיתקע פה ושם בדברים בלי לעשות נזק. בסרטונים מעוררי תקווה הוא די מכין קפה במכונה וסוג של מרוקן את המדיח.
יש וידאו מעניין עם המנכ”ל הסימפטי ושאר הצוות על הפילוסופיה מאחורי הפיתוח והתוכניות השאפתניות לעתיד. למשקיענים, גירסה ארוכה מידי של אותו הוידאו.
מח פלסטיק
חוקרים אספו דגימות מוח מגופות. באופן מצער, נמצא כי בממוצע, חצי אחוז ממשקל המוח היה מורכב ממיקרופלסטיק (אלו פירורים זעירים של פלסטיק שנמצאים באויר ובמים ובאוכל, ועכשיו גם במוח). היה מקובל לחשוב שמחסום הדם-מוח עוצר את הפלסטיקים האלה (שכבר נמצאים בכל מקום אחר, בעצמות, בכבד, בריאות ובאיברי הרבייה), אבל מסתבר שלא. אצל אנשים שנפטרו מדמנציה התגלו כמויות פלסטיק גדולות יותר מהבריאים, ורק עכשיו מתחילים להיחקר הנזקים שהפלסטיק עושה.
אחד החוקרים מסביר: “אני באמת לא יודע כמה פלסטיק אפשר לדחוף שם לפני שזה יתחיל לעשות בעיות”. נראה שאנחנו עומדים לגלות.
תרצה להצטרף למועדון?
רשת הסופרמקטים האירופאית Lidl מריצה מהצד גם עסק יפה של מחשוב ענן. אחרי שבנו עבור עצמם שירותי ענן וסייבר מוצלחים, הרשת התפנתה להשכיר את השירותים גם ללקוחות חיצוניים. רובם מאיזור שוויץ-גרמניה שמחפשים ספק שישאיר את הדאטה שלהם בתוך הגבולות המדינתיים. שנה שעברה הסתיימה עם מכירות של 2 מליארד יורו ו-7,200 עובדים, והחברה נמצאת “בצמיחה תלולה”. דרך אגב, את שירותי הסייבר הם מקבלים מ-XM Cyber הישראלית שנרכשה ב-2021 מתמיר פרדו ושותפיו. נראה שבשלה העת לחוות שרתים של רמי לוי, עם GPU בשקל.
דברים לספר בארוחת צהרים בעבודה
קינג קונג מנהר המקונג
באחת הסצנות האהובות עלי ב”אלמנט החמישי”, מסעדת הנודלס המעופפת של מיסטר קים חונה ליד החלון של ברוס וויליס. מסביב בעיר, תנועה של אלפי ספינות מעופפות בסדר מופתי ומסלולים מסודרים. כרגיל בז’אנר, אוהבים לקחת השראה ממזרח אסיה. אבל ככה זה נראה באמת.
חתונה מאוחרת
ד”ר מירה מוראטי היא ה-CTO של OpenAI ואשת מפתח בתחום ה-AI העולמי. הובילה את הפיתוח שלכ ל המוצרים המרכזיים של החברה. בכל זאת, היא מספרת איך הראתה לאמא שלה את ChatGPT בפעם הראשונה. אמא שאלה “אפשר לשאול אותו מה שרוצים?” כן. אז היא כמובן שאלה “מתי מירה תתחתן?”.
אחות של מירה נזפה באמא: זו רק בינה מלאכותית זה לא קסם. וידאו (הסיפור ב 4:20)
סבתא חיה מתה
כולנו מכירים את המחקרים אודות “האיזורים הכחולים” - מקומות בעולם שבהם האוכלוסיה מגיעה לגיל גבוה במיוחד, ומלא אנשים עוברים את גיל 100.
מאמר בבלוג של Cremieux Recueil (איך מבטאים את השם הזה?) מראה את הסיבה האמיתית: ברוב המקומות (סרדיניה, אוקינאווה..) מדובר פשוט ברמאות המונית - קרובי משפחה שלא מדווחים שסבא מת, כדי להמשיך לקבל את הפנסיה שלו. במקומות אחרים (קוסטה ריקה) מדובר באנשים שלא ידעו להגיד במדויק את שנת הלידה שלהם במפקד האוכלוסין. בארה”ב היתה נחיתה רצינית במספר הסופר-קשישים אחרי שהוצג שיפור ברישום תעודות הלידה.
אפשר להפסיק עם הסלט היווני והשמן זית, והסשימי או מה שהם אוכלים שם באוקינאווה, ולהמשיך להיות עצבני כל היום חופשי. הם בדיוק כמונו.
בינה מלאכותית לנסות בבית
הפעם, קלאס באפס מאמץ. Virutal Try-on מבית Kolors הסינית. מעלים את דמות הקורבן בצד שמאל. מעלים תמונה של בגד, והדמות לובשת את הבגד. האינטרנט מלא בתמונות של פוליטיקאים לובשים בגדי עור מינימליים שאחסוך מכם. בחרתי להלביש את גנץ המאכזב בבגדי צ’רלי בראון.
עדכונים מחברי הקהילה
המדור תופס תאוצה!
יש לכם פה הזדמנות לפנות בבת אחת ל-3,000 קוראים חכמים וקשובים. ספרו לנו על משהו שאתם עושים: פרויקט מעניין, משהו מעניין שכתבתם, כנס או הרצאה. דברים שקשורים לנושא שלנו (ויסוננו בקפידה).
גל ממליה
מדריך על אומאמי מאוייר במידג׳רני בסגנון ספרי המדע לנוער משנות ה-80 לינק
יניר מרמור
הכנס שלנו לשיפור AI בעברית בהתנדבות וללא מטרות רווח, פרויקט ivrit.ai לינק
גלי מאירי
כנס הכל מבינה 6 יוצא לדרך ואנחנו מחפשים את המרצות והמרצים שיעיפו איתנו את השכל לינק
ליהי גור אריה
מדריך ליצירת מנוע חיפוש תמונות משלכם, לפי המשמעות הסמנטית של התמונה ( כולל מחברת קולאב) לינק
← כדי לפרסם את שלכם, שלחו את הפרטים בטופס כאן.
זהו להיום, נתראה בשבוע הבא!
ווואווו מדהים,
אני קורא בשקיקה את המיילים שלך למרות שאני לא מהתחום בכלל.
ושאפו על 3,000 מנוים,
לי לקח 3 שנים להגיע ל3,000 מנויים לניוזלטר המשובח שלי
Danke matke