שלום, ברוכים הבאים לגליון 5!
התכוונתי לקחת חופש, אבל קרו כל כך הרבה דברים מעניינים.
מנהלות: החלפתי פלטפורמה, והניוזלטר נשלח עכשיו דרך Substack. זה אומר שעכשיו אפשר גם לכתוב תגובות באתר (אני לא יודע אם זה טוב או רע), ולקרוא גם את כל הגליונות הקודמים.
כרגיל, ספרו בבקשה לחברים, אנחנו חייבים לגדול!
https://rotm.co.il
נשיקות,
-מתי
זרקת רעיון, תן לחשוב
אחי יש לי רעיון פצצה, אחי. קבלו טיימליין קצרצר:
- 2014, חברת SpaceX של אילון מאסק תובעת את חיל האויר כדי שיאפשרו לה להתמודד על החוזה לשיגור לווינים לחלל, שניתן עד אז בלעדית ללוקהיד-מרטין ובואינג (איך זה נגמר בסוף, כולם יודעים).
- 2016, פלנטיר, חברת איסוף המודיעין האפלולית של פיטר תיל, מכריחה בבית המשפט את הצבא האמריקאי להתחשב בה בחוזים שלו, למרות שהיא חברה קטנה יחסית (כך היה אז..) וזוכה בחוזה קטן של 800 מליון דולר.
- 2017, פאלמר לאקי, שהיה ידוע כיזם המבריק מאחורי משקפי ה-VR של אוקולוס, מייסד את אנדוריל (כמו פלנטיר, זה עוד חפץ מתוך שר הטבעות), בתהייה מדוע כסף הון סיכון לא יכול לממן פרוייקטים בתחום הביטחון. מר לאקי מחבב מאוד את הדוקטורינה האמריקאית להפצת הצדק והחירות בעולם, והחברה שלו הציגה מאז קולקציה מפוארת של רחפנים קטלניים, אמצעי שליטה ומעקב, ואפילו פאקינג צוללת אוטונומית.
- ועתה, חברת Ares, סטאראפ קלאסי, מתקבל לחממת Ycombinator, עם דיבור של סטאראפ “שלום, אנחנו אלכס ודיבן, ואנחנו בונים את טילי השיוט הזולים שארצות הברית צריכה!”.
החברה מתמקדת בנישה הלוקרטיבית שהשוק טרם זיהה של טילי שיוט להשמדת אוניות, ומתכוונים לבנות טילים קטנים וזולים הרבה יותר מאלה שיש עכשיו (שתוכננו להטביע ספינות גדולות). החברים עשו ניתוח שוק, והנה יש קונפליקטים במזרח התיכון ובאוקראינה, ותכף סין תתקוף את טייוואן. מה שנקרא אוקיינוס כחול.
מתוך הפיץ’: “בילינו את הקיץ בבניית אבות טיפוס מרובים ובדיקות טיסה שלהם במדבר מוהאבי. תוך 11 שבועות עברנו מהקמת החברה לבדיקות טיסה עם עיצוב משלנו. אנו בדרך לספק מערכות טילים מוקדמות ללקוחותינו הראשונים עד אמצע 2025.”
אנחנו רגילים שהמונופול על הפעלת אלימות והקרנה שלה שייך לממשלות. לא מפתיע אם כן, יחד עם הזרימה המתגברת של הכסף ואמצעי השליטה ממדינות לגורמים פרטיים, לראות עוד קטגוריה של השוק עושה את הדרך הזו.
בפתיחה של Count Zero, ספרו של וויליאם גיבסון, שני תאגידי ענק נלחמים במלחמה גרעינית לאחר שאחד התאגידים מנסה לגנוב את סמנכ”ל המחקר של השני. מדע בדיוני לגמרי, כן?
עוד בחדשות
סוכר, זורם בכל גופך
וואו, עבודה מדהימה של פרופ’ ערן סגל והצוות. נכון ChatGPT נהיה כזה חכם כי הוא למד לנחש את המילה הבאה במשפט? אז אותו דבר, אבל עם רמות הסוכר.
החוקרים לקחו דאטה מאנשים שענדו מכשירי CGM (מדבקה כזאת על היד שמודדת את הסוכר שלכם באופן רציף), ובנו מודל שיודע לחזות את רמות הסוכר הלאה. די במפתיע, זה למד לסווג את האנשים באופן רגיש מאוד וכתוצאה מכך לחזות לא רק עניינים של חולי סכרת, אלא מגוון של בעיות בריאותיות שעלולות לצוץ להם, אפילו 4 שנים בעתיד. דברים שלא 100% ברור מה הקשר שלהם לרמת הסוכר.
המודל הזה, GluFormer, מזהה דפוסים בלתי נראים (כאילו, בלתי נראים לנו) בעליות והירידות, שרומזים רק לו על תהליכים אחרים לגמרי. הצוות מציין שאם מוסיפים לו עוד מידע (מה אכלתם, איך ישנתם) הוא עשוי להשתפר אפילו יותר, ו-“פותח אפיקים חדשים להערכה וניטור מקיפים של הבריאות, ועשוי לחולל מהפכה בגישה שלנו לרפואה מותאמת אישית ולגילוי מוקדם של מחלות”.
המאמר המלא פה (סופר טכני ולא קריא), משום מה עדיין לא הגיע לעיתונים ולתשומת הלב הציבורית שבודאי נמצאת היום במקומות אחרים.
כולם הלכו לג’מבה
גאווה ישראלית פעם שנייה: החבורה המוכשרת של AI21 מוציאה מנוע שפה חדש, Jamba 1.5. אם אני קורא נכון את המפה, הרי שב-AI21 הבינו שזה בזבוז זמן וכסף להיות במגרש של מנועי הענק והכיסים העמוקים שלהם, והלכו במקום על משהו הרבה יותר חכם. כמה סימנים (מספר 3 הפיל אותי):
1. קונטקסט: במקום לפעול על גבי טרנספורמר כמו כולם, ב-AI21 נשענים בעיקר על טכנולוגיה אחרת בשם Mamba, שבהגזמה יש אולי איזה חמישה אנשים בעולם שמבינים אותה. הסיכון הזה משתלם, כי לממבה יש זכרון טוב יותר ובזכותו למנוע החדש יש אורך קונטקסט עצום של 256K(*).
מה זה הקונטקסט הזה? תכלס האורך של הפרומפט שהמנוע יכול לאכול בביס אחד. “256K” אומר שכשאתם שואלים שאלה, אתם יכולים לזרוק פנימה עוד איזה 700-800 עמודים של מסמכים.
אם אתם מסתכלים על השוק התאגידי, זה הצורך העיקרי שם: תן לי משהו שיבלע במכה אחת את כל הדוחות, או את הנהלים, או את הרגולציה, או לא יודע מה ארוך שאין כח לקרוא, וייעשה לי תקציר של הדברים שחשובים לי, או ייענה על שאלה. לא משהו שפעם המודל התאמן עליו, אלא משהו שיצא עכשיו וצריך לענות עליו במדויק. קונטקסט גדול חשוב גם להפעלה של חבורת סוכנים שמבצעת משימה מסובכת, ואוספת בדרך כמויות של מידע רלבנטי כדי לחזור עם התשובה.
2. מהירות: בזכות נחש הממבה החלקלק הזה, ועוד מבחר טריקים ערמומיים ביותר, המודל החדש זריז ביותר, במיוחד כששואלים אותו שאלות ארוכות. זה אומר שהבוט ששמתם מול הלקוח עונה במהירות, ויותר חשוב - אם אתם משלמים על המחשבים שלכם לפי דקה, התשובות שלו יוצאות יותר בזול.
3. זה מפתיע. אני כמעט בטוח שאני זוכר שלפני שנה אמנון שעשוע (שהוא כידוע אחד מהמייסדים של AI21) אמר שלשחרר בקוד פתוח את מודל השפה שעבדתם עליו כל כך קשה זה רעיון מטומטם. אבל הנה, ג’מבה פה משוחרר בקוד פתוח. אתם יכולים ללכת עכשיו, בלי לבקש מאף אחד רשות ולהוריד אותו אליכם הביתה (ספוילר: זה לא ירוץ על הלפטופ, אבל אם אתם בונקרים, אתם יכולים להחזיק גירסה שלכם בתוך הבית ללא הפרעות ובלי לשלם שקל ל-AI21).
אפשר ללכת ולפטפט איתו בחינם כאן (אבל כשלא מדובר במשימות בהם הוא מצטיין, אלא בחפירות שלכם, תגלו די מהר שקלוד יותר חכם).
(*) כאילו, כבר ראינו כבר מנועים עם הרבה יותר מ-256K, אבל לאחרונה התברר שזה תיאורטי בלבד. אתם יכולים לתת להם ספר שלם, אבל לגלות שההבחור נרדם באמצע הקריאה והוזה תשובות. באנבידיה פיתחו מבחן חדש שבודק כמה *באמת* המודל יכול לקחת בביס אחד, ו-AI21 יצאו אלופי העולם בזה. גאווה ישראלית או מה.
ג’וק 2000
צוות חוקרים סיני מציג רובוג’וק קטן, בגודל 2 ס”מ בלבד, מופעל בבלוטוס, שמסוגל להתקדם ולנווט במהירות מפתיעה (כמעט חצי מטר בשנייה!). הוא מתנועע באמצעות הרעדה מסונכרנת-היטב של הרגליים, ולמעשה מתקדם בקפיצות זעירות שבהן הוא כולו נמצא באויר, סוחב על הגב את הסוללה הקטנה שלו.
כרגיל, הצוות רוצה שנאמין שהמקק מיועד למשימות אלטרואיסטיות של חיפוש והצלה, זיהוי תקלות וכאלה (הם אפילו מדגימים איך הוא נשלט מרחפן-אם). אבל חוזה השחורות האהוב עלינו, אליעזר Doom יודקובסקי, מבין היטב לאיפה זה הולך ומתנבא:
“המינון הקטלני של בוטולינום דרך הפה הוא 30 ננוגרם, או 0.1 מיקרוגרם בהזרקה. סרט “שליחות קטלנית” ריאליסטי יותר היה מראה חרק רובוטי זעיר שנשלח אחורה בזמן. בעיה היא שזה לא היה יוצר עלילה דרמטית במיוחד: האדם פשוט נופל מת.”
דברים לספר בארוחת צהרים בעבודה
שמש שקרנית
זה סיפור סיליקון ואלי קלאסי: חבורה של גאונים הולכת על רעיון מטומטם. כלומר, זה נראה מטומטם אבל אי אפשר שלא לתהות, הרי מדובר בחבורה מוכשרת, האם יתכן שהם רואים משהו שאנחנו לא?
במקרה הזה, רעיון העיוועים של חברת Reflect Orbital שמאיימת לשגר נחיל של לווינים עם מראות לחלל. בעזרת האפליקציה שלהם תוכלו להזמין אור שמש באמצע הלילה לכל מקום.
אם זה היה עובד, זה היה יפה: תוכלו להפעיל תחנות כח סולריות בלילה, או להציף באור שמש איזור חשוך שאין בו חשמל. אבל עזבו רגע את המכשולים ההנדסיים, והכדאיות הכלכלית המפוקפקת. עצם החוצפה להחליט שכל אחד יוכל להאיר את השכונה באמצע הלילה כי בא לו. מה יהיה?
הם רצים כבר שנה, ועכשיו התחילו לקחת “הזמנות” באתר לארבע דקות אור, על מעגל של 5 ק”מ איפה שתרצו בארה”ב. יש כבר עשרות אלפי בקשות, והם גם העלו את הסרטון החשוד הזה לטוויטר ובו האפליקציה מדליקה אור מהשמיים (מה? עדיין אין להם אף לווין באויר, אז זה רחפן או כדור פורח, או סתם מישהו גבוה מאוד עם פנס גדול). ההזמנות יסופקו החל מ Q4 שנה הבאה.
לארוז לך?
מסוג המכונות שאפשר להביט בהן כל היום ולשכוח מהצרות. באופן פלאי זה לוקח כל דבר ואורז אותו בקרטון בול בגודל. אם אתם אורזים דברים כל היום, אולי תקנו אחת לסלון.
הד שוט
אלכס, מטופל מספר 2 של נוירלינק, משחק CS2 (בעברית תקנית: קונטרסטרייק שתיים) באמצעות השבב המושתל במוחו, בלי ידיים. רק עם מחשבות! המטופל הראשון שלהם שיחק שחמט ומריו קארט. במה יישחק המטופל השלישי? בודאי במלחמה תרמוגרעינית גלובאלית.
בינה מלאכותית לנסות בבית
מחולל התמונות הותיק אידאוגרם יצא בגירסה 2 החדשה. גם בגירסה הראשונה הוא הצטיין ביכולת לצייר אותיות ומילים בלי לטעות, ובגירסה החדשה הוא ממש טיפוגרף קטן שיודע להכין פוסטרים ודפי נחיתה בלי להזיע.
בנוסף להבנה מדוייקת מאוד של הפרומפט שלכם (“הכדור האדום נמצא על הקוביה הכחולה, ולצידם יש דונאט”), אפשר לבחור סגנונות: תלת מימד, ריאליסטי (שאכן יוצא ריאליסטי) וכדומה. האהוב עלי ביותר, וכנראה זה שיביא הכי הרבה קילומטראז’ הוא כמובן Design.
עוד תוספת קטנה היא מנוע שפה קטן שהם מכנים “Magic Prompter”, שלוקח את התיאורים הרזים והעלובים שלי (אפשר אפילו בעברית), ומפאר אותם בשלל מילים של בית מרקחת (אני חושד שגם מידג’רני עושה את אותו הדבר, רק בלי לגלות). באופן משמח מאוד, הוא מידי פעם מתפרע לחלוטין וממציא משהו חדש ומפתיע לגמרי שבכלל לא ביקשתם אבל בעצם זה מה שתמיד רציתם בלב.
לקמצנים, יש גירסה חינמית שמאפשרת 10 ג’ינרוטים ביום, אבל מייאשת אתכם בהמתנה מייגעת.
מאחר ולאחרונה אני מהרהר במשפט הידוע של ראש ממשלתנו “לא יהיה כלום כי אין כלום” ובמשמעויות הקיומיות שלו, חשבתי לנסות לעשות לו פוסטר בחירות בסיגנון המוכר של שפרד פיירי.
שימו לב שסוף סוף, אחרי זמן ניכר שמידג’ורני שלטה בתחום ללא עוררין, יש עכשיו שלוש אלטרנטיבות מעניינות ואיכותיות לא פחות - Flux שכתבנו עליו שבוע שעבר, אידיאוגרם שכאן, ומודל חדש בשם Mystic, שנפתח בינתיים למשתמשי הפרמיום של אתר Freepik ונראה מעניין.
בנושא לא קשור, סליחה, “There will be nothing” זה מתוך הלחש שג’סיקה מלמדת את בנה, הדוכס פול אטריידיס בספר חולית. בתרגומו של עמנואל לוטם “במקום שעבר הפחד לא יהיה דבר”. ללא ספק בפמלייתו של רוה”מ היה מי שחלק על לוטם ותרגם “במקום שעבר הפחד לא יהיה כלום כי אין כלום”.
עדכונים מחברי הקהילה
איך זה לא מפוצץ? מה אני עושה לא בסדר.
יש לכם פה הזדמנות לפנות בבת אחת ל-3,000 קוראים חכמים וקשובים. ספרו לנו על משהו שאתם עושים: פרויקט מעניין, משהו מעניין שכתבתם, כנס או הרצאה. דברים שקשורים לנושא שלנו (ויסוננו בקפידה).
והשבוע יש לנו שניים:
ירון כהן צמח
פירסמתי ספר חדש על יזמות ופילוסופיה: "מאפלטון לאמזון - כך חושבים היזמים הגדולים של ימינו"
הדס ביטרן
בלוג פוסט שלי על Red Teaming עבור Generative AI , איך זה עובד ומה למדנו מזה
← כדי לפרסם את שלכם, שלחו את הפרטים בטופס כאן.
זהו להיום, נתראה בשבוע הבא!
ברוך הבא לסאבסטאק! כיף כרגיל.
לדעתי אין כזה הרבה אנשים שעושים משהו מעניין ורלוונטי וגם רוצים לספר עליו 🙃
תוכן מעולה כרגיל! תודה.
המעבר לסאבסטאק זה שינמוך משמעותי לטקסט שמשלב עברית ואנגלית, הרבה פחות נוח לקורא.